Lübnan, yemek ve tatlılarıyla dünyada oldukça meşhur
bir mutfağa sahiptir. Ülkemiz ve Lübnan yemek kültürü önemli benzerlikler
bulunmaktadır.
Lübnan mutfağındaki birçok
yemek ve tatlılar Suriye, Ürdün ve Filistin kültüründeki yiyeceklerle benzerlik
taşımaktadır. Ancak Lübnan yemek kültürü en çok Suriye mutfağıyla
benzeşmektedir.
Kekik ( Za’ter ) humus ( nohut ezmesi), sarımsak ezmesi,
tebbulenin ( maydanoz salatası ) ayrı bir yeri vardır, neredeyse bütün
öğünlerde tüketilen yiyeceklerdir.
Lübnan sofrasında ülkemizdekinin aksine çorba ile değil salata ile
yemeğe başlanır, sıcak yemeklerden sonra tatlı ve meyve yenilir.
Lübnan mutfağından örnekler
Tebbule ( Maydanoz Salatası
)
Maydanoz, bulgur, domates, limon ve nar ekşisiyle yapılan
lezzetli ve sağlıklı bir salatadır.
Fettuş ( فتوش)
Marul, domates, salatalık, soğan, turp ile yapılan
farklı ve lezzetli bir salata
Humus ( حمص )
Nohut, tahin ve zeytinyağı ile yapılan lezzetli ezme
Za’ter ( زعتر )
Kekik, hamur ve zeytinyağından yapılır
Mumbar (فوارغ محشية)
Ferike pilavı ( فريكة)
Yeşil buğday, kırmızı veya beyaz etle yapılan güzel
bir lezzet.
Lahana Sarması ( ملفوف محشى )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder